Image

Szép gyógyulás és hegcsökkentés – Tudja meg, hogy a seb megfelelő kötszerrel vagy sebtapasszal történő ellátása hogyan akadályozhatja meg a bőr maradandó károsodását, sőt, akár a hegeket is.

3 perc olvasási idő
Mutass többet

Tudnivalók

Elesés a lépcsőn, autóbaleset vagy műtét: életünk sok eseménye kisebb-nagyobb hegként nyomot hagy. Majdnem mindenkinek van egy vagy több hege, amely emlékezteti ezekre a helyzetekre. A hegek nemcsak komoly fájdalmat okozhatnak, ha az ízületekhez közel helyezkednek el és gátolják a mozgást, hanem az önbizalmat is csökkenthetik, különösen akkor, ha látható testrészen találhatók.

Hogyan alakulnak ki a hegek?

A hegesedés természetes folyamat, amely akkor következik be, amikor a bőr saját magát gyógyítja, például vágás vagy horzsolás után. (lásd még: Gyors segítség - Vágások és horzsolások)
Akkor jelennek meg, ha a bőr külső rétegét, az epidermiszt megvágjuk és a sérülés a dermiszig hatol. Az organizmus nem képes tökéletesen helyreállítani a tönkretett, nagyon speciális szövetet.

Image
Sebzáródás újonnan kialakult, rózsaszín bőrrel és véredényekkel © Hansaplast
Image
Kiálló vagy megnagyobbodott heg; © Hansaplast
Ehelyett a sebet kötőszövet „hozza helyre”: a seb vagy sérülés begyógyítása érdekében a szervezet nagyobb mennyiségű kollagént termel, ami helyrehozza az elszakadt vagy károsodott bőrszövetet. A kollagén „összeköti” az elszakadt bőrt, így segít bezárni és meggyógyítani a területet.

AMINT KISEBB SEB VAGY HORZSOLÁS ALAKUL KI, A SZERVEZET AZONNAL ELKEZDI GYÓGYÍTANI.

A szervezet a seb begyógyulását követően is a sebhelyhez irányítja a kollagént, ami idővel változást idéz elő annak méretében és alakjában. A kialakuló hegben nem jó a vérkeringés, ezért sokszor egyenetlen és kevésbé rugalmas. 
A heg lehet kiálló (hipertrófiás hegek) vagy bemélyedő terület, a bőr és a szövet alsóbb rétegeiben keletkezett károsodástól függően. Színe is különböző lehet.

Kezelés

Mi a legjobb módszer a seb ellátására és a hegesedés megelőzésére?

A sebek fedetlenül hagyása vagy a hagyományos sebtapaszok és kötszerek használata általában var kialakulásához vezet, ami nem túl szép látványt nyújtó hegekké alakulhat.

Manapság bőrsérülés esetén az új technológiáknak és orvosi ismereteknek köszönhetően sok mindent tehet a gyors gyógyulás biztosítására. Döntsön okosan és fordítsa saját javára ezeket a tudományos ismereteket!

Fejlett sebgyógyítás - nedves sebgyógyítással
A seb ellátásának legjobb módja, ha olyan sebtapasszal fedjük be, ami mindig biztosítja a nedves sebgyógyítás feltételeit. Miért jobb ez, mint hagyni a száraz levegőn meggyógyulni a bőrt?

  1. Felgyorsítja a bőr gyógyító folyamatait.
  2. Megakadályozza a varasodást.+
  3. Mert megőrzi a seb rugalmasságát.
  4. Mert csökkenti a hegesedés kockázatát és szép gyógyulást biztosít.
  5. Mert bőrbarát.

Tudja meg, hogyan lehet csökkenteni a hegeket

A hegeket - miután már kialakultak - még mindig nem lehet teljesen eltávolítani, de van néhány eredményes módszer a csökkentésükre, hogy Ön ismét „boldogabb lehessen a bőrében”.
Íme, néhány dolog, amit tudnia kell:

Image

1. tipp

Kerülje a szoláriumot vagy UV-sugarakat, amikor a heg még friss. A fényhatás befolyásolhatja a gyógyulási folyamatot és megváltoztathatja a bőr színét és felépítését.

Image

2. tipp

Krém segítségével mindig tartsa fenn a sérült bőr puhaságát és simaságát miután a seb bezáródott.

Megoldások

Érdemes lehet kipróbálnia ezeket a termékeket:

Szerencsére nem nehéz megelőzni a hegeket, illetve a már meglévőket csökkenteni. Tartsa a sebet befedve és nedvesen! A Hansaplast a kifejezetten e célra kifejlesztett sebtapaszok széles választékát kínálja:

Megelőzés

A kisebb sebeket és horzsolásokat nem könnyű megelőzni. Megbotlik a járdaszegélyben, rosszul bánik egy tompa konyhai késsel, és mire észbe kap, már vérzik is.

Tippek

Image

Amikor éles szerszámokat használ, legyen különösen óvatos, és ha szükséges, viseljen védőfelszerelést!

Image

A konyhában ne maga felé daraboljon, és ne feledje, az éles kések valójában kevésbé veszélyesek, mint a tompák, mivel simábban átszaladnak a tárgyakon.

Image

Az ollót úgy adja oda másnak, hogy az éles vége ne felé mutasson.

Image

Nem lehet minden vágást és horzsolást elkerülni, ezért gondoskodjon róla, hogy jól felszerelt elsősegély készlete legyen otthon. Itt elolvashatja tippjeinket arra vonatkozóan, hogy a készletnek mit kell tartalmaznia.

Olvasson tovább

Ne piszkálja a vart! A vágást vagy horzsolást követően a szervezet azonnal elkezdi gyógyítani a sebet. A fehérvérsejtek megtámadják a fertőzést okozó baktériumokat. A vörösvérsejtek, fibrinek és vérlemezkék rögöt képeznek a seb fölött és nagyon rövid idő alatt var alakul ki. Ha leszedi a vart, újból felnyithatja a sebet, és a baktériumok bevitelével akár nagyobb heg is keletkezhet.

Mindig keresse fel orvosát, ha a seb mély, vérzik, vagy fertőzés jeleit mutatja, mint például a vörösödés, duzzadás vagy melegség. 
Akkor is kérje orvos segítségét, ha nem tudja helyesen megtisztítani a sebet.
Amennyiben cukorbeteg, a megfelelő sebápolás különösen fontos. Bármilyen aggálya van, mindig konzultáljon orvossal, még kisebb sebek vagy bőrrepedések - különösen a lábfejen - esetén is.
 
Felhívjuk figyelmét, hogy a fenti tippek vagy javaslatok egyike sem helyettesíti az orvosi szaktanácsokat. Gondosan olvassa el a termékeink csomagolásában található használati utasítást! Fontos: ha bizonytalan abban, hogy sebét megfelelően kezeli-e, konzultáljon egészségügyi szakemberrel!
 
A jelen weboldalon közölt információk nem alkalmazhatók diagnózisként, illetve egészségügyi probléma vagy betegség kezelésére. Nem helyettesítik a szakember általi ápolást vagy tanácsadást. Ha egészségügyi problémája van, illetve arra gyanakszik, beszéljen orvosával! Soha ne hagyja figyelmen kívül a szakorvos tanácsát, és ne késlekedjen annak kikérésével, azért, mert olvasott valamit ezen a weboldalon.

A Hansaplast termékekre vonatkozó bővebb információért kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a info@hansaplast.hu e-mail címen! Olvassa el figyelmesen a termékeink csomagolásában található utasításokat!