menutup luka tangan

Vágások és horzsolások – Megvágta magát vagy horzsolástól szenved? Kezelje a sebet megfelelően, hogy a bőr gyorsan meggyógyulhasson.

2 perc olvasási idő
Mutass többet

Tudnivalók

A leggyakoribb hétköznapi sérülések szerencsére kisebb sebek, amelyek egy sebtapasszal könnyen elláthatók. 
Akár megvágta magát zöldség darabolás közben, vagy lehorzsolta a bőrét, miközben elhaladt egy fal mellett vagy a kezére esett - a sebtapasz kezeli ezeket a kisebb sérüléseket és segít, hogy jobban begyógyuljanak.

Milyen sebről van szó?

Image
Vágás felnyíló sebszélekkel; © Hansaplast
Image
Az idegvégződésekig terjedő horzsolás; © Hansaplast

Vágások: a vágás egy olyan sérült bőrterület, amibe egy tárgy éle (pl. kés, kisebb szerszám vagy papír széle (a papírvágások is fájdalmasak)) behatolt. A seb gyakran vérzik és enyhén felnyíló sebszélei vannak.

A HORZSOLÁSOK A BŐRÜNK ALATT TALÁLHATÓ IDEGVÉGZŐDÉSEK MIATT FÁJHATNAK

Horzsolások vagy karcolások: a felső bőrrétegek általában ártalmatlan horzsolása, amely azután jelenik meg, hogy a térdünkre, kezünkre vagy könyökünkre esünk, illetve egy durva felületen végighorzsoljuk, majd némi bőr leválik. A horzsolások fájdalmasak lehetnek, mivel a sérülés sokszor a közvetlenül a bőr alatt található finom idegvégződésekig terjed.

Kezelés

Hogyan kezeljük a kisebb sebeket (pl. vágások vagy horzsolások)?

Image

1. lépés

Ne felejtsen el alaposan kezet mosni, mielőtt sebet kezel! A bőr bármilyen szakadása érzékeny lehet a behatoló baktériumokra.

Image

2. lépés

Tisztítsa meg gondosan a sebet és törölje le az esetleges koszt és idegen anyagokat! Használjon tiszta pamutanyagot vagy öblítse ki a sebet hideg vízzel, majd finoman törölje szárazra a területet, mielőtt tiszta kötést tesz rá.
Ne távolítsa el a beágyazódott tárgyakat, azt hagyja az orvosokra! A horzsolást vagy karcolást általában javasolt fertőtleníteni.

Olvasson tovább
Image

3. lépés

A vágást vagy horzsolást minden esetben fedje le sebtapasszal! A sebtapasz védi a sérült területet a súrlódástól, baktériumoktól és szennyeződéstől, felszívja a sebnedvet és olyan feltételeket teremt, amelyek mellett a seb zavartalanul gyógyulhat.

Olvasson tovább

Extra tippek arra az esetre, amikor valaki más sérülését látja el:

Maradjon higgadt és nyugtassa meg a sérültet, még akkor is, ha erősen vérzik. Döntse el, hogy a sérüléshez szükség van-e orvosi segítségre; ha nem biztos benne, kérjen tanácsot!

Image

Gyermek esetén: magyarázza el, mit csinál. Mondja el, hogy lehet, hogy kicsit fájni fog, de utána a gyerek jobban fogja érezni magát.

SEBKÖTÖZÉSI ISMERETEK

NEM JOBB HAGYNI, HOGY A KISEBB SEB A FRISS LEVEGŐN SZÁRADJON MEG, AHELYETT, HOGY SEBTAPASZT TESZÜNK RÁ?

Nem. Az csak sebkezelési mítosz, hogy ha a kisebb vágásokat és horzsolásokat fedetlenül hagyjuk, gyorsabban begyógyulnak. Ennek épp az ellenkezője igaz. Kutatások kimutatták, hogy a fedett sebek eredményesebben gyógyulnak és az elfertőződés veszélye is kisebb. A Hansaplast termékek biztonságos védelmet nyújtanak, amíg a seb teljesen be nem gyógyul. (Lásd még: Nedves sebgyógyítás)

Olvasson tovább

MIKOR KELL ORVOSSAL KONZULTÁLNI?

Javasoljuk, hogy az alábbi esetekben forduljon egészségügyi szakemberhez:

  • ha a seb mély és jelentős vérzést okoz
  • ha a seb fertőzés jeleit mutatja, például vörösödik, meleg, fáj és duzzadt
  • ha idegen tárgyak ágyazódtak a sebbe
  • állat vagy ember harapása esetén, vagy ha állati vérrel került kapcsolatba a seb
  • ha a seb az arcon található
  • ha nincs tetanusz oltása

és természetesen bármikor, ha kérdése van vagy bizonytalan

Olvasson tovább

MILYEN GYAKRAN KELL A SEBTAPASZT CSERÉLNI?

A sebkötést és sebtapaszt higiéniai okokból általában naponta kell cserélni.

ÚGY NÉZ KI, HOGY A SEBEM ELFERTŐZŐDÖTT ÉS GENNYESEDIK - MIT TEGYEK?

Amint fertőzés jeleit észleli, azonnal keressen fel egy egészségügyi szakembert! A tünetek közé nemcsak a genny megjelenése tartozik, hanem a duzzadtság, vörösödés, forróság, fájdalom, viszketés és égő érzés. Fertőzés esetén a sebnek egészségügyi ellátásra és szakorvosi kezelésre lesz szüksége.

Olvasson tovább

SEBTAPASZ ÚTMUTATÓ - A SPECIALISTÁK

A megfelelő sebtapasz alkalmazása sokat tehet az Ön kényelméért, és felgyorsítja a gyógyulást. Tudja meg Önnek melyik sebtapasz a megfelelő!

Image

A vízálló specialisták
Hansaplast Aqua Protect sebtapasz vízálló és mosakodás vagy zuhanyzás közben nem jön le. Minden Hansaplast Universal sebtapasz és a Gyerek sebtapaszok is vízállók.

Olvasson tovább

Az érzékeny bőr specialistája
Ha Önnek nagyon érzékeny bőre van, javasoljuk, hogy használja a Hansaplast Sensitive terméket! Ezt a sebtapaszt kifejezetten érzékeny bőrre fejlesztettük ki, rendkívül bőrbarát és hipoallergén.

Olvasson tovább

Néhány egyszerű sebkezelési lépés:

Mindenképp mosson kezet, mielőtt sebtapaszt vagy kötést tesz fel, illetve viseljen eldobható sebészkesztyűt - így nem áll fenn a fertőzés veszélye.

Image

A kisebb sebek vérzése hamar eláll.
Ha nem, alkalmazzon egy kis nyomást a sebhelyre egy nem tapadó párnával, amíg a vérzés meg nem szűnik.

Ha a vérzés folytatódik, használjon több gézlapot, nyomja továbbra is a sebet, és kérjen orvosi tanácsot!

Tisztítsa meg gondosan a sebet és törölje le az esetleges koszt és idegen anyagokat! Használjon tiszta pamutanyagot vagy öblítse ki a sebet hideg vízzel, majd finoman törölje szárazra a területet, mielőtt tiszta kötést tesz rá.
Ne távolítsa el a beágyazódott tárgyakat, azt hagyja az orvosokra! Ha bármi a bőrbe ágyazódott, ne próbálja eltávolítani, hagyja a szakemberekre!

Olvasson tovább
Image

Fertőtlenítse, majd fedje be a sérült területet a megfelelő kötszerrel (például sebpárna, nyomókötés vagy ragtapasz)!

Minden vágást tartson tisztán és cserélje a kötést rendszeresen!

Megoldások

Néhány termék, amelyek segíthetnek

Mindig fedje be a sebet! Gondoskodjon róla, hogy kéznél legyenek a legfontosabb kötszerek és sebkötözők, azért, hogy az adott testrészhez és igényekhez legmegfelelőbbet használhassa. Néhány javaslat a Hansaplast termékskálából:

Megelőzés

Tippek

Image

Amikor éles szerszámokat használ, legyen különösen óvatos, és ha szükséges, viseljen védőfelszerelést!

Image

A konyhában ne maga felé daraboljon, és ne feledje, az éles kések valójában kevésbé veszélyesek, mint a tompák, mivel simábban átszaladnak a tárgyakon.

Image

Az ollót úgy adja oda másnak, hogy az éles vége ne felé mutasson.

Image

Nem lehet minden vágást és horzsolást elkerülni, ezért gondoskodjon róla, hogy jól felszerelt elsősegély készlete legyen otthon. Itt elolvashatja tippjeinket arra vonatkozóan, hogy a készletnek mit kell tartalmaznia.

Olvasson tovább

Ne piszkálja a vart! A vágást vagy horzsolást követően a szervezet azonnal elkezdi gyógyítani a sebet. A fehérvérsejtek megtámadják a fertőzést okozó baktériumokat. A vörösvérsejtek, fibrinek és vérlemezkék rögöt képeznek a seb fölött és nagyon rövid idő alatt var alakul ki. Ha leszedi a vart, újból felnyithatja a sebet, és a baktériumok bevitelével akár nagyobb heg is keletkezhet.

Mindig keresse fel orvosát, ha a seb mély, vérzik, vagy fertőzés jeleit mutatja, mint például a vörösödés, duzzadás vagy melegség. 
Akkor is kérje orvos segítségét, ha nem tudja helyesen megtisztítani a sebet.
Amennyiben cukorbeteg, a megfelelő sebápolás különösen fontos. Bármilyen aggálya van, mindig konzultáljon orvossal még kisebb sebek vagy bőrrepedések - különösen a lábfejen - esetén is.
 
Felhívjuk figyelmét, hogy a fenti tippek vagy javaslatok egyike sem helyettesíti az orvosi szaktanácsokat. Gondosan olvassa el a termékeink csomagolásában található használati utasítást! Fontos: ha bizonytalan abban, hogy sebét megfelelően kezeli-e, konzultáljon egészségügyi szakemberrel!
 
A jelen weboldalon közölt információk nem alkalmazhatók diagnózisként, illetve egészségügyi probléma vagy betegség kezelésére. Nem helyettesítik a szakember általi ápolást vagy tanácsadást. Ha egészségügyi problémája van, illetve arra gyanakszik, beszéljen orvosával! Soha ne hagyja figyelmen kívül a szakorvos tanácsát, és ne késlekedjen annak kikérésével, azért, mert olvasott valamit ezen a weboldalon.

A Hansaplast termékekre vonatkozó bővebb információért kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a info@hansaplast.hu e-mail címen! Olvassa el figyelmesen a termékeink csomagolásában található utasításokat!

Ajánlott termékek