Miért kell védeni a sebeket?

A seb biztonságos védelme kulcsfontosságú a zavartalan gyógyuláshoz. Ha szabadon hagyják, a seb védtelen a különféle hatásokkal szemben, melyek fertőzést, duzzadást vagy más komplikációt okozhatnak.

 

Baktériumok: Ha a seb fedetlen, a baktériumoknak lehetőségük van behatolni, és ez fertőzésekhez, valamint a gyógyulás elhúzódásához vezethet

Women is putting Hansaplast plaster on kid’s knee
Víz: A vízálló sebvédelem azért fontos, mert megakadályozza, hogy a seb vízzel érintkezzen. A víz ugyanis baktériumokkal szennyezett lehet, vagy olyan ártalmas anyagokat tartalmazhat, mint a klór, ami jelentősen megnövelheti a fertőzés kockázatát és késleltetheti a sebgyógyulást. Ezenkívül a vízzel való érintkezés hatására a bőr megduzzad, és ez lassíthatja a seb záródásának folyamatát. Ennek következtében a baktériumok és más kórokozók könnyebben belekerülhetnek a sebbe, tovább növelve az elfertőződés kockázatát.
Washing hands with waterproof plaster on
Nedves gyógyulás: A nedves sebgyógyulás elvét alkalmazó sebvédelem segíti a természetes gyógyulási folyamatot. Ez a módszer, melyet a kórházakban is alkalmaznak a krónikus sebek kezelésére, bizonyítottan biztonságosabb, teljesebb és gyorsabb gyógyulást eredményez, és így a hegek kialakulásának is kisebb a valószínűsége, mint azoknak a sebeknek az esetében, amelyeket hagynak kiszáradni.
Man applying plaster on his elbow

Vissza az oldal tetejére

Helyes sebkezeléssel az optimális gyógyulásért

A jó sebkezelési rutinnak a sebvédelem is fontos része. Vérző seb esetében a vérzést nyomással el kell állítani, lehetőleg steril nyomókötés alkalmazásával. Ha a vérzés nem áll el, használjon több gézlapot, gyakoroljon nyomást a sebre és kérjen orvosi segítséget.

Tisztítás: Az optimális gyógyulás érdekében fontos, hogy első lépésként megtisztítsuk a sebet a szennyeződésektől és a baktériumoktól. A sebfertőzések megelőzéséhez Hansaplast Sebspray-vel nagyjából 10 cm távolságból fújja be a teljes sérült területet. Ha szükséges, ezt ismételje meg, majd gyengéden törölgesse le, szárítsa meg a seb körüli területet.

Hansaplast Wound Spray
Védelem: A zavartalan gyógyulás érdekében fontos, hogy a sebet megvédjük a külső hatásokkal, például a szennyeződésekkel és a baktériumokkal szemben. A sérülés jellegének megfelelően fedje le a sebet Hansaplast sebtapasszal vagy Hansaplast steril sebkötöző gézzel. Ha az orvos másképpen nem rendelkezik, a sebtapaszt vagy a kötést naponta cserélje. További hasznos információkat talál a Tudnivalók a sebkötözésről című cikkünkben.
Hansaplast Universal Water-resisitant plaster and Classic Plaster
Gyógyulás: Az optimális, nedves gyógyulási környezet megteremtéséhez rendszeresen alkalmazza a Hansaplast Sebgyógyító kenőcsöt egészen addig, amíg a seb teljesen be nem gyógyul. A kenőcsöt naponta egyszer-kétszer, óvatosan, vékony rétegben vigye fel a sebre. Ügyeljen rá, hogy a tubus nyílása ne érintkezzen a sebbel. Ezt ismételje rendszeresen, a seb teljes gyógyulásáig. Ez a termék nyílt, kisebb felületi sérülésekre alkalmazható, a gyógyulási folyamat bármely szakaszában. Ha szükséges, a sebet lefedheti a Hansaplast Classic, Elastic, Universal vagy Sensitive sebtapaszokkal.
Hansaplast Wound Healing Ointment
Vissza az oldal tetejére

Melyik sebtapaszra van szükségem?

Vízálló sebtapaszt szeretne? A Hansaplast Aqua Protect Vízálló sebtapasz vízhatlan sebvédelmet biztosít. Ideális zuhanyozáshoz, fürdéshez vagy úszáshoz. Praktikus csomagban, méretre vágott csíkokban kapható, és tökéletesen alkalmas az ujjakon levő kisebb sebek fedésére, melyeket a nap során többször is víz ér, például a konyhai tevékenység közben.
Hansaplast Aqua Protect Plaster and Hansaplast Aqua Protect Hand Pack
A sokat mozgatott területekre keres sebtapaszt? A Hansaplast Elastic nagyszerű megoldás az ízületeken és a test más, állandóan mozgó részein levő kis sebek védelmére. Az extra rugalmas sebtapaszok a helyükön maradnak és a bőrrel együtt nyúlva követik a test mozgását.
Hansaplast Extra Robust Waterproof Heavy Fabric Plaster

Érzékeny bőrön szeretné használni a sebtapaszt? A Hansaplast Sensitive rendkívül bőrbarát, hipoallergén sebvédelmet nyújt. A gyengéd sebtapaszok puha, légáteresztő anyaga kipárnázza és védi a sebeket, ráadásul a tapaszok eltávolítása fájdalommentes.
Hansaplast Sensitive Plaster

Nagy területet szeretne befedni? A Hansaplast többféle XL és XXL méretű sebtapaszt kínál a közepes és nagyobb méretű sebek védelmére, többek között antibakteriális terméket is, ezüst hatóanyaggal.
Hansaplast Sensitive XL and XXL Plasters

Kisebb, mindennapos sebekre keres tapaszt? A Hansaplast Universal és a Hansaplast Classic sebtapaszokat kisebb horzsolások, égések és apró vágások lefedésére fejlesztették ki. Ezek az általános használatra szánt sebtapaszok légáteresztőek, víztaszítóak és mindenféle kisebb seb számára védelmet nyújtanak.
Hansaplast Universal and Classic PlastersVissza az oldal tetejére

Segítse a sebek jobb gyógyulását

  1. Ügyeljen rá, hogy a sebek folyamatosan védve legyenek. Ha az orvos nem ad más utasítást, a sebtapaszt naponta cserélje. Ha a tapasz leesik, azonnal tegyen fel egy újat.

  2. Ne piszkálja a sebet. Ha var alakul ki, ne érjen hozzá, és semmiképp ne próbálja meg eltávolítani. Amennyire csak lehetséges, óvja a sérült területet a dörzsöléstől, és viseljen lazább ruhát, ami nem szorítja a sebet.
  3. Óvja a sebet a napsugárzástól. Ha a sebet nap éri, a bőr elszíneződhet, és a hegképződés valószínűsége is megnő.
Vissza az oldal tetejére

Mindig forduljon orvoshoz, ha a seb mély, erősen vérzik vagy a gyulladás jeleit mutatja, például kipirosodik, megduzzad vagy meleg lesz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy – bár ezt a tájékoztatót nagy gondossággal állítottuk össze – tippjeink és tanácsaink semmiképpen nem helyettesíthetik az orvosi tanácsadást és kezelést. Ha egészségügyi gondja van, vagy nem biztos abban, hogy fennáll-e ilyen, forduljon orvoshoz és kövesse az orvosi tanácsokat, függetlenül attól, hogy milyen információkat szerzett erről a weboldalról. Mindig gondosan olvassa el és kövesse a termékeinkhez mellékelt használati útmutatót vagy tájékoztatót.

A termékeinkkel kapcsolatos további információért, kérjük, írjon a következő e-mail címre: Hansaplast@Beiersdorf.com.