Image

Sebvédelem – Tudjon meg többet arról, hogyan segítheti a jó sebvédelem a gyors és biztonságos gyógyulást

3 perc olvasási idő
Mutass többet

Miért kell védeni a sebeket?

A seb biztonságos védelme kulcsfontosságú a zavartalan gyógyuláshoz. Ha szabadon hagyják, a seb védtelen a különféle hatásokkal szemben, melyek fertőzést, duzzadást vagy más komplikációt okozhatnak.
Image

 

Baktériumok: Ha a seb fedetlen, a baktériumoknak lehetőségük van behatolni, és ez fertőzésekhez, valamint a gyógyulás elhúzódásához vezethet

Image

Víz: A vízálló sebvédelem azért fontos, mert megakadályozza, hogy a seb vízzel érintkezzen. A víz ugyanis baktériumokkal szennyezett lehet, vagy olyan ártalmas anyagokat tartalmazhat, mint a klór, ami jelentősen megnövelheti a fertőzés kockázatát és késleltetheti a sebgyógyulást. Ezenkívül a vízzel való érintkezés hatására a bőr megduzzad, és ez lassíthatja a seb záródásának folyamatát. Ennek következtében a baktériumok és más kórokozók könnyebben belekerülhetnek a sebbe, tovább növelve az elfertőződés kockázatát.

Image

Nedves gyógyulás: A nedves sebgyógyulás elvét alkalmazó sebvédelem segíti a természetes gyógyulási folyamatot. Ez a módszer, melyet a kórházakban is alkalmaznak a krónikus sebek kezelésére, bizonyítottan biztonságosabb, teljesebb és gyorsabb gyógyulást eredményez, és így a hegek kialakulásának is kisebb a valószínűsége, mint azoknak a sebeknek az esetében, amelyeket hagynak kiszáradni.

Helyes sebkezeléssel az optimális gyógyulásért

A jó sebkezelési rutinnak a sebvédelem is fontos része. Vérző seb esetében a vérzést nyomással el kell állítani, lehetőleg steril nyomókötés alkalmazásával. Ha a vérzés nem áll el, használjon több gézlapot, gyakoroljon nyomást a sebre és kérjen orvosi segítséget.

Image

Tisztítás: Az optimális gyógyulás érdekében fontos, hogy első lépésként megtisztítsuk a sebet a szennyeződésektől és a baktériumoktól. A sebfertőzések megelőzéséhez Hansaplast Sebspray-vel nagyjából 10 cm távolságból fújja be a teljes sérült területet. Ha szükséges, ezt ismételje meg, majd gyengéden törölgesse le, szárítsa meg a seb körüli területet.

Image

Védelem: A zavartalan gyógyulás érdekében fontos, hogy a sebet megvédjük a külső hatásokkal, például a szennyeződésekkel és a baktériumokkal szemben. A sérülés jellegének megfelelően fedje le a sebet Hansaplast sebtapasszal vagy Hansaplast steril sebkötöző gézzel. Ha az orvos másképpen nem rendelkezik, a sebtapaszt vagy a kötést naponta cserélje. További hasznos információkat talál a Tudnivalók a sebkötözésről című cikkünkben.

Image

Gyógyulás: Az optimális, nedves gyógyulási környezet megteremtéséhez rendszeresen alkalmazza a Hansaplast Sebgyógyító kenőcsöt egészen addig, amíg a seb teljesen be nem gyógyul. A kenőcsöt naponta egyszer-kétszer, óvatosan, vékony rétegben vigye fel a sebre. Ügyeljen rá, hogy a tubus nyílása ne érintkezzen a sebbel. Ezt ismételje rendszeresen, a seb teljes gyógyulásáig. Ez a termék nyílt, kisebb felületi sérülésekre alkalmazható, a gyógyulási folyamat bármely szakaszában. Ha szükséges, a sebet lefedheti a Hansaplast Classic, Elastic, Universal vagy Sensitive sebtapaszokkal.

Melyik sebtapaszra van szükségem?

Image

Vízálló sebtapaszt szeretne? A Hansaplast Aqua Protect Vízálló sebtapasz vízhatlan sebvédelmet biztosít. Ideális zuhanyozáshoz, fürdéshez vagy úszáshoz. Praktikus csomagban, méretre vágott csíkokban kapható, és tökéletesen alkalmas az ujjakon levő kisebb sebek fedésére, melyeket a nap során többször is víz ér, például a konyhai tevékenység közben.

Image

A sokat mozgatott területekre keres sebtapaszt? A Hansaplast Elastic nagyszerű megoldás az ízületeken és a test más, állandóan mozgó részein levő kis sebek védelmére. Az extra rugalmas sebtapaszok a helyükön maradnak és a bőrrel együtt nyúlva követik a test mozgását.

Image

Érzékeny bőrön szeretné használni a sebtapaszt? A Hansaplast Sensitive rendkívül bőrbarát, hipoallergén sebvédelmet nyújt. A gyengéd sebtapaszok puha, légáteresztő anyaga kipárnázza és védi a sebeket, ráadásul a tapaszok eltávolítása fájdalommentes.

Image

Nagy területet szeretne befedni? A Hansaplast többféle XL és XXL méretű sebtapaszt kínál a közepes és nagyobb méretű sebek védelmére, többek között antibakteriális terméket is, ezüst hatóanyaggal.

Image

Kisebb, mindennapos sebekre keres tapaszt? A Hansaplast Universal és a Hansaplast Classic sebtapaszokat kisebb horzsolások, égések és apró vágások lefedésére fejlesztették ki. Ezek az általános használatra szánt sebtapaszok légáteresztőek, víztaszítóak és mindenféle kisebb seb számára védelmet nyújtanak.

Segítse a sebek jobb gyógyulását

Ügyeljen rá, hogy a sebek folyamatosan védve legyenek. Ha az orvos nem ad más utasítást, a sebtapaszt naponta cserélje. Ha a tapasz leesik, azonnal tegyen fel egy újat.

Ne piszkálja a sebet. Ha var alakul ki, ne érjen hozzá, és semmiképp ne próbálja meg eltávolítani. Amennyire csak lehetséges, óvja a sérült területet a dörzsöléstől, és viseljen lazább ruhát, ami nem szorítja a sebet.

Olvasson tovább

Óvja a sebet a napsugárzástól. Ha a sebet nap éri, a bőr elszíneződhet, és a hegképződés valószínűsége is megnő.

Mindig forduljon orvoshoz, ha a seb mély, erősen vérzik vagy a gyulladás jeleit mutatja, például kipirosodik, megduzzad vagy meleg lesz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy – bár ezt a tájékoztatót nagy gondossággal állítottuk össze – tippjeink és tanácsaink semmiképpen nem helyettesíthetik az orvosi tanácsadást és kezelést. Ha egészségügyi gondja van, vagy nem biztos abban, hogy fennáll-e ilyen, forduljon orvoshoz és kövesse az orvosi tanácsokat, függetlenül attól, hogy milyen információkat szerzett erről a weboldalról. Mindig gondosan olvassa el és kövesse a termékeinkhez mellékelt használati útmutatót vagy tájékoztatót.

A termékeinkkel kapcsolatos további információért, kérjük, írjon a következő e-mail címre: Hansaplast@Beiersdorf.com.