Image

Az 5 leggyakoribb, a lábon előforduló bőrprobléma és megoldásuk – Tippek a rendszeres ápolásra és a tipikus gondok megoldására

5 perc olvasási idő
Mutass többet
A Hansaplast elkötelezett a kimagaslóan hatékony termékek kifejlesztése és a kiváló termékminőség fenntartását biztosító kutatások iránt. Egy kutatás szerint, melyet a közelmúltban végeztünk 3000 személy részvételével három országban*, az öt leggyakoribb, lábbal kapcsolatos bőrprobléma a következő:
Image
Dr Maike Kuhlmann Research & Development, Beiersdorf AG
  1. Bőrkeményedés (27%)
  2. Száraz bőr (25%)
  3. Lábizzadás (20%)
  4. Hólyagok (15%)
  5. Tyúkszem (15%)

Miután a tanulmányban azonosítottuk a problémákat, a kutatást azzal folytattuk, hogy megoldásokat kerestünk ezekre az igényekre. Dr. Maike Kuhlmann lábápolási szakértő elmagyarázza, milyen okok húzódnak meg ezek mögött a gyakori problémák mögött, és hasznos tippeket ad, hogyan lehet a lábunk mindig jól hidratált és egészséges.

Száraz bőr

Image
Nagyon sok ember szenved bőrszárazságtól, mert bőrük elveszítette természetes nedvességtartalmát.
Image
A természetes ureában gazdag krém azonnal simává teszi a bőrt és visszaadhatja a bőrnek puha és ruganyos textúráját.

„Lehet, hogy nem a bőrszárazság a leggyakoribb probléma, amit az emberek a lábukkal kapcsolatban megemlítenek, ám valójában ez a leggyakoribb, és a legelterjedtebb lábproblémák itt kezdődnek” – mondja dr. Maike Kuhlmann. A szakértő szerint „a bőrnek szüksége van bizonyos mennyiségű nedvességre ahhoz, hogy rugalmas maradjon és képes legyen ellenállni a különféle nyomásoknak és egyéb külső hatásoknak. Ez az oka, hogy sok lábprobléma, például a bőrkeményedés, a bőr berepedezése és a tyúkszem akkor alakul ki, amikor a bőr veszít nedvességtartalmából és természetes, védelmet nyújtó barrier funkciója csökken.”

Az ureában gazdag lábkrém javítja a bőr hidratáltságát, mert vonzza és megköti a vizet.

Az új Hansaplast Bőrkeményedés elleni krém például azonnal puhává teszi a bőrt. Nagy hatékonyságú, 10% ureát tartalmazó hidratáló formulája újra nedvességgel tölti fel a bőrt, fokozza vízmegkötő kapacitását és erősíti védelmi funkcióját, s ezáltal visszaadja a bőr puhaságát és rugalmasságát. A legjobb eredmény elérésének érdekében a lábkrémet naponta kétszer kell alkalmazni. Emellett ajánlatos kerülni a túl forró zuhanyt vagy fürdőt, mivel ez kiszáríthatja a bőrt.

Megkeményedett, kérges bőr

Image
Image
Az intenzív kezelés, például a hámlasztó termékek és a gazdag összetételű lábkrémek alkalmazása csökkentheti a bőrkeményedést.

„A kérges bőr alapvetően nagyon száraz, kemény és megvastagodott. Bárhol kialakulhat, ahol a bőr hosszabb időn át nyomásnak, dörzsölésnek van kitéve. Leggyakrabban a talpon és a sarkon fordul elő, vagyis a láb azon részein, amelyenek állunk.” Dr. Kuhlmann arra is felhívja a figyelmet, hogy „ha a bőrkeményedést nem kezelik, a rugalmasság csökken és a bőr feltöredezhet, repedések alakulhatnak ki. Ez nemcsak fájdalmas és csúnya, hanem orvosi problémává is válhat.”

A legjobb mód, hogy megszabaduljunk a bőrkeményedéstől, ha intenzív kezelésbe kezdünk.

A legjobb eredmény elérésének érdekében javasoljuk a láb bőrét hámlasztó termék használatát; ilyen például a Hansaplast 2in1 Bőrkeményedés elleni bőrradír, mely lehetővé teszi az elhalt bőr gyengéd eltávolítását. Ezután célszerű intenzív hatású lábkrémet alkalmazni, mint amilyen a Hansaplast Bőrkeményedés elleni krém. Az újabb bőrkeményedések kialakulásának megelőzéséhez feltétlenül szükség van egy jó lábápolási rutin kialakítására.

Lábizzadás

Maike Kuhlmann: „A láb izzad. Még az egészséges láb is. Ez teljesen normális. Lábunkon és kezünkön több verejtékmirigy található, mint testünk bármely más részén. Az izzadság önmagában szagtalan, de amikor lábunkat zokniba és cipőbe zárjuk, a mikroorganizmusok szaporodásnak indulhatnak, és anyagcseretermékeik kellemetlen szagot okozhatnak.”

Image
Akár normális mértékben izzad a lába, akár az átlagosnál jobban, a jó higiénia kulcsfontosságú a láb egészségének megőrzéséhez.
Image
Sokféleképpen lehet szagmentessé és friss érzetűvé tenni a lábat; az egyik megoldás a friss illatú lábspray.

A jó színvonalú higiénia kulcsfontosságú a megelőzésben. A lábfürdő – kellemesen langyos vízzel és szappannal – sokkal jobb, mintha a zuhany alatt, gyorsan megmossuk a lábunkat. Akinek a lába hajlamos az erős izzadásra, annak nagyon hasznos lehet a gyógynövényes, például a zsályás lábfürdő.

A friss illatú lábspray szintén sokat segíthet, amikor meleg az idő és magas a páratartalom.

Személyes igényeitől függően választhat a dezodorok és az izzadásgátlók közül.

Amennyiben mindenekelőtt a láb izzadását szeretné megelőzni, olyan izzadásgátlót ajánlunk, mint amilyen a Hansaplast Silver Active. Ezüstionokat és alumíniumsókat tartalmazó aktív, antibakteriális formulájának köszönhetően hosszan tartó, biztos védelmet nyújt a lábszag és az izzadás ellen.

Hólyagok

A lábon hólyagok alakulhatnak ki, ha akár csak néhány órán át olyan cipőt viselünk, mely kényelmetlen vagy rosszul illeszkedik, illetve ha a lábat szokatlan nyomás éri. Ha például hosszú kihagyás után először fut vagy táncol valaki, az hólyagképződéshez vezethet.
Image
Hólyag alakul ki, ha a bőr felső rétege elválik az alsóbb rétegektől és szövetnedv gyülemlik fel.
Image
Jól illeszkedő cipő viselésével és tapaszok alkalmazásával a hólyagképződés megelőzhető, illetve a már felhólyagosodott területet érő nyomás csökkenthető.

A szokatlan nyomás vagy dörzsölés először azt eredményezi, hogy a bőr felső rétege elválik az alsóbb rétegektől. Ezután kialakul a szövetnedvvel teli hólyag. Ennek a folyadéknak a feladata, hogy párnaként óvja a sebet és megvédje a további nyomástól. Sajnos a hólyag fájdalmat okoz és ki is pukkadhat, aminek következtében nyílt seb keletkezik, mely könnyen elfertőződhet.

A hólyag kezelésének legjobb módja, ha épségban hagyjuk és speciális hólyagtapaszt teszünk rá.

Ilyen tapasz a hidrokolloid technológiát alkalmazó Hansaplast Vízhólyagtapasz. Dr. Kuhlmann szerint „ez a tapasz segít megakadályozni, hogy a cipő további nyomást fejtsen ki, és megvédi a bőr érzékeny védőrétegét, amíg a hólyag magától ki nem ürül. A tapasz továbbá véd a fertőzéstől és az olyan külső hatásoktól, mint a víz, a szennyeződés és a baktériumok, valamint felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. A hólyagok megelőzése érdekében kerülni kell a lábhoz nem megfelelően illeszkedő, kényelmetlen cipők viselését.

Tyúkszem

Image
A bőrt érő folyamatos nyomás és állandó dörzsölődés hatására a bőrkeményedéses területeken tyúkszemek alakulhatnak ki.
Image
Speciális tapaszokkal a tyúkszemek eredményesen kezelhetők és megelőzhető, hogy újabbak alakuljanak ki

A tyúkszem is azt példázza, hogy a láb bőre miként próbálja megvédeni magát a külső hatásoktól. Dr. Kuhlmann így magyarázza ezt: „Ha a bőr folyamatos nyomásnak és állandó dörzsölődésnek van kitéve, válaszképpen vastagabbra növeszti külső rétegét, mely bőrkeményedéssé alakulhat át. Ha a nyomás továbbra is fennáll, különösen ha ugyanazon az egy bizonyos ponton, a bőrkeményedésből tyúkszem alakulhat ki, melynek kemény magja eléri a bőr mélyebb, érzékenyebb szerkezeti elemeit is, és ez fájdalommal jár.” Ezt a magot gyakran a tyúkszem „gyökerének” is nevezik. A jellemző tünetek: fájdalom, duzzanat a tyúkszem körül és kellemetlen érzés járás közben. A tyúkszemek leggyakrabban a lábujjak felső részén, valamint az ötödik ujj oldalán alakulnak ki, mivel ezek azok a területek, amelyekre a cipő a legnagyobb nyomást fejti ki. Azonban tyúkszem kialakulhat a talpon, valamint a lábujjak között is – ezek az úgynevezett lágy tyúkszemek.

A tyúkszemek olyan speciális tapaszokkal kezelhetők, …

… mint például a Hansaplast Tyúkszemtapasz. A puha filcgyűrű kipárnázza az érintett területet, a tapaszban levő szalicilsav pedig felpuhítja a tyúkszemet, mely így könnyebben eltávolítható. Az extra hosszú csík megakadályozza, hogy a tapasz elmozduljon a viselés során.

Orvosi tanács

Ha kérdései vannak, tanácsra van szüksége vagy jelentős változást tapasztal lábának hidratáltsági szintjében, illetve egyéb rendellenességet észlel, forduljon megbízható egészségügyi szakemberhez. A megelőzés kulcsfontosságú – és a megelőzés kulcsa a rendszeres ápolás. A láb hidratáltságában tapasztalható rendellenesség vagy a lábon jelentkező egyéb bőrproblémák cukorbetegség vagy más betegség jelei lehetnek. Ha tudni szeretné, miért különösen fontos a láb ápolása diabétesz esetén, olvassa el a „Miért fontos cukorbetegek számára a láb ápolása?” című cikket.

*Omnibus kutatás Németországban, Olaszországban és Mexikóban országonként 1000 résztvevővel. 2013 július

A Hansaplast termékekkel kapcsolatos további információért kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a info@hansaplast.hu e-mail címen. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a fenti tippek és javaslatok nem helyettesítik az orvosi tanácsadást. Figyelmesen olvassa el a termékeink csomagolásában található használati útmutatót. Forduljon egészségügyi szakemberhez, amennyiben tippjeink nem vezetnek javuláshoz, illetve ha valamilyen betegségben szenved vagy betegség fennállására gyanakszik.