Image

Simítsuk el a dolgokat – A száraz bőr lépésről lépésre repedezett sarkakhoz vezethet. Változtassa őket ismét puhává!

2 perc olvasási idő
Mutass többet

Tudnivalók

A bőrszárazság szélsőséges formája: miért repedezhet meg a bőr a lábfejen?

Főként a sarkakon a száraz bőr repedezetté válhat, ha a környező bőr vastagabb és kemény. Ez igen kellemetlen, mivel a repedezett bőr irritálttá és nagyon fájdalmassá válhat.

Image
A száraz bőr repedezettséghez vezethet, különösen a sarkakon
Image
Repedezett sarok: a függőlegestől a fájdalmasig

A sarkak repedezése gyakori lábprobléma, mely a bőr rugalmasságának csökkenésével (az életkor előrehaladtával) egyre gyakoribb. Ezt sokszor sarokhasadásnak hívják. Először semmit sem jelent, csupán apró kellemetlenséget és kozmetikai problémát, de amikor a hasadások vagy repedések mélyebbé válnak (ami elhanyagolt lábnál előfordulhat), akár még az állás is fájdalmassá válhat.

A repedezett sarok gyakori oka:
a lábápolás elhanyagolása

Vannak, akik hajlamosak a bőrszárazságra, ami megnöveli a repedezés kockázatát. A sarok körüli, repedezésre hajlamos, száraz bőr megvastagodását (a bőrkeményedés kialakulását) néha olyan mechanikai tényezők is kiválthatják, amelyek növelik a nyomást az adott területen (pl. gyaloglás, hosszú ideig tartó állás, nyitott cipők).

Kezelés

Küzdje le a repedéseket!

Image

A sarok repedezését általában a nagyon száraz, bőrkeményedéses bőr okozza (xerosis). Ezért a kezelésnek a hasadások megszüntetéséből és a repedéseket körülvevő kemény bőr csökkentéséből kell állnia. Ez nem olyan egyszerű, mivel a sarok peremén található bőr különösen vastag.
Hosszú távon beválik az állandó ápolás, az urea tartalmú krémekkel történő hidratálás, valamint a fölösleges, kemény bőr habkővel történő eltávolítása.

Ne tegye! Soha ne próbálja saját maga borotvapengével vagy egyéb éles tárggyal csökkenteni a bőrkeményedést! Azonkívül, hogy egyszerűen túl sok bőrt vág le, fennáll annak kockázata is, hogy megsérül, megsérti a mélyebb bőrrétegeket vagy fertőzés alakul ki.

Megoldás

Érdemes lehet kipróbálnia ezeket a termékeket:

Tegye meg a megfelelő intézkedéseket sarkai puhítása érdekében egy olyan kenőccsel, amely puhít és gyógyít, mégpedig gyorsan.

Megelőzés

Okos módszerek a sarok repedezésének megelőzésére

Próbálja megtalálni a probléma okát: vajon az ápolás elmaradása okozza, szezonális jellegű (a repedezett sarok gyakrabban fordul elő nyáron, amikor hajlamosak vagyunk mezítláb sétálni durva padlón vagy felületeken) vagy egyéb oka van?

Olvasson tovább

A legfontosabb az, hogy rendszeresen eltávolítsa a kemény, vastag bőrt sarkairól. Ez azért lényeges, mert a repedések nem fognak begyógyulni, ha a túlzott bőrkeményedés nem kerül eltávolításra. A rendszeres karbantartás a legjobb módszer a probléma újbóli előfordulásának megakadályozására.

Olvasson tovább

Használhat habkövet vagy fémreszelőt a kemény bőr vastagságának csökkentésére. Akkor tudja a legjobb eredményt elérni a sarkain, amikor egy fürdő vagy zuhany után puhává váltak.

Ellenőrizze cipőit és járását, hogy eldönthesse, hozzájárulnak-e a problémához. Konzultáljon pedikűrösével vagy orvosával arról, hogy a talpbetét jó ötlet-e járásmódja megváltoztatásához a megvastagodott bőr kialakulásának megelőzése érdekében.

Olvasson tovább

A Hansaplast termékekre vonatkozó bővebb információért kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a info@hansaplast.hu e-mail címen! Felhívjuk figyelmét, hogy a fenti tippek vagy javaslatok egyike sem helyettesíti az orvosi tanácsot. Olvassa el figyelmesen a termékeink csomagolásában található utasításokat! Amennyiben tippjeink nem segítenek, illetve ismert vagy feltételezett betegsége van, konzultáljon egészségügyi szakemberrel!