A sebgyógyulás fiziológiája

A sebgyógyulás a véralvadással kezdődik, ami elállítja a vérzést és átmenetileg bezárja a sebet. A váladék képződés szakaszát gyulladás és ödéma jellemzi. A sebváladék egy folyadék, amely különféle létfontosságú anyagokat (pl. enzimeket) és sejteket tartalmaz, amelyek a zavartalan gyógyulási folyamathoz szükségesek.

Az új sejtek újraképződése és burjánzása a granuláció fázisában következik be. Az újonnan kialakult szövet alulról betölti a sebet és élénkvörös színű. Végül, az új bőrréteg megvastagodása a sebszélektől - felhámképződés - teszi teljessé a sebgyógyulási folyamatot és zárja be a sebet.

Vágások: akut, erőszakos behatás (pl. kenyérszeletelés közben) eredménye, gyakran vérzik és enyhén felnyíló sebszélei vannak.

Felszakadások: a szövet elaszticitásának túlfeszítése és erőltetése esetén keletkezik, szabálytalan, egyenetlen sebszéleket hagy maga után, gyakran lassú sebgyógyulás és hegesedésre való hajlam jellemzi.

A nagyobb felszakadások a sebszélek sebészeti körvonalazását és öltésekkel történő bezárást igénylik.

Horzsolások: a felső bőrrétegek lehorzsolása, általában ártalmatlan, de sokszor szennyezett. A nagyobb horzsolások nagyon fájdalmasak, mivel a sérülés a bőr alatti idegvégződésekig terjed.

Hansaplast szakértelem

Szakértelem

Szaktudás a sebtapasz technológia terén

A sebtapasz technológia terén szerzett, hosszú távú szaktudása révén a Hansaplast a világ egyik vezető sebtapasz márkája. A hamburgi Bőrkutató Központban dolgozó szakembereink több mint 100 évnyi tapasztalatot halmoztak fel a sebtapasz technológia, sebápolás és a bőr gyógyászati kezelése terén. Vezető egészségügyi szakemberekkel szoros együttműködésben élen járnak a tudományos fejlesztésekben és technológiában. Ez megbízható és eredményes termék innovációkat biztosít.

Amikor bizonyítottan kimagasló minőségű és hatékonyságú, kiváló bőrkompatibilitású termékek előállításáról van szó, a Hansaplast termékei azok, amelyek ezt a magas színvonalat képviselik.

A Hansaplast vezető márka a sebápolási termékek piacán, elsőrendű hatékonyságot és biztonságot nyújtva, amelyhez kitűnő minőség és gyógyászati szaktudás társul. Magas színvonalú termékeinek széles választéka világszerte emberek millióinak elsőszámú választása.

A sebtapasz szerepe a sebgyógyulásban

Még a kis, hétköznapi sebek is elfertőződhetnek. A sebgyógyulást és a fertőzés mértékét számos tényező befolyásolja. Ezek közé tartozik a baktériumok típusa és mennyisége, valamint a seb típusa és helye. Egyéb fontos tényezők az előrehaladott életkor, egyéb betegségek, pl. gyenge vérellátás, diabétesz mellitus, illetve gyógyszeres kezelések, pl. szteroidok.

Sebtapasz technológia

A seb helyétől függően különböző választási lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyek az ideális, az adott igényre szabott sebtapasz technológiát, formát, méretet, anyagot vagy ragasztót kínálják. Annak érdekében, hogy a sebhez megfelelő fedést biztosítsunk, a sebtapaszok különféle csík méretekben, vagy a kívánt méretre vágható kötszer hosszúságban kaphatók.
A Hansaplast a leggyakoribb kis sérülések kezeléséhez az univerzális és high-tech megoldások széles választékát kínálja. Bővebb információ: Sebkötözési ismeretek.

Sebgyógyítás és sebek

Sebgyógyítás és sebek