Az ezüst, mint fertőzésgátló szer

A történelem során az ezüstöt különböző betegségek és fertőzések kezelésére, víz és élelmiszerek fertőtlenítésére, valamint égési sérülések és sebek kezelésére használták. Napjainkban az ezüsttartalmú termékek jól ismert fertőzésgátló szerek.

Az ezüst fertőzésgátló szerként hat, mert ionjai aktívak és képesek átjutni a bakteriális hártyákon. Mivel hat a bakteriális enzimekre és proteinekre, az ezüst képes felbontani a baktériumok sejtprofilját, ily módon sejttorzulást és élettartam vesztést okoz, illetve meggátolja a baktériumok újratermelődésének folyamatát.

Az ezüst előnyei

Más antiszeptikus szerekkel összehasonlítva az ezüst előnye az, hogy a baktériumok széles skálájával szemben hatékony még kis koncentrációban is, hosszú időn át.

A legfőbb előnyök első pillantásra:

  • jól ismert hatékonyság
  • bizonyítottan széles spektrumú antiszeptikus hatás
  • gyógyulás elősegítő, valamint szagmegelőző hatás
  • kitűnően összefér a bőrrel
  • bőrbarát

A fertőzés okai

Még a legkisebb hétköznapi sebek is elfertőződhetnek. Több tényező is befolyásolja a sebgyógyulást és a fertőzés mértékét, köztük a baktériumok fajtája és mennyisége, valamint a seb elhelyezkedése. További faktorok az életkor, a krónikus betegségek - mint a csökkenő érrendszeri terhelhetőség vagy a cukorbetegség - és a gyógyszeres - pl. szteroidos - kezelések.

Hogyan előzi meg az ezüst a fertőzést?

A hagyományos sebkezelés célja, hogy egy általános sebtapasszal elfedje és megóvja a sérülést és felszívja a felesleges váladékot. A Silver Technology Hansaplast MED termékek fertőtlenítő hatású ezüstöt tartalmaznak, amely azonnal aktiválódik, amint a ezüstionok kapcsolatba kerülnek a sebbel. Mivel az ezüstionok megsemmisítik a fertőzést okozó baktériumokat, így a Silver Technology termékek használata segít csökkenteni a fertőzés esélyét.

Ezüst technológia

Ezüst technológia