Az ezüst, mint fertőzésgátló szer

A történelem során az ezüstöt különböző betegségek és fertőzések kezelésére, víz és élelmiszerek fertőtlenítésére, valamint égési sérülések és sebek kezelésére használták. Napjainkban az ezüsttartalmú termékek jól ismert fertőzésgátló szerek.

Az ezüst fertőzésgátló szerként hat, mert ionjai aktívak és képesek átjutni a bakteriális hártyákon. Mivel hat a bakteriális enzimekre és proteinekre, az ezüst képes felbontani a baktériumok sejtprofilját, ily módon sejttorzulást és élettartam vesztést okoz, illetve meggátolja a baktériumok újratermelődésének folyamatát.

Az ezüst előnyei

Más antiszeptikus szerekkel összehasonlítva az ezüst előnye az, hogy a baktériumok széles skálájával szemben hatékony még kis koncentrációban is, hosszú időn át.

A legfőbb előnyök első pillantásra:

  • jól ismert hatékonyság
  • bizonyítottan széles spektrumú antiszeptikus hatás
  • gyógyulás elősegítő, valamint szagmegelőző hatás
  • kitűnően összefér a bőrrel
  • bőrbarát

A kellemetlen szagok kialakulásának okai

Kellemetlen szagok kialakulásának megakadályozása

Hogyan akadályozza meg az ezüst molekula a szagok kialakulását?

Az ezüst molekulát tartalmazó izzadásgátló formulák (lásd: Hansaplast Silver Active lábspray) széles spektrumú mikroba elleni védelmet nyújtanak még kis mennyiségben is, valamint csökkentik a baktériumokat, amelyek a nem kívánt lábszag fő okozói. Ezen kívül, a formulában lévő, megbízható alumínium sók is hatékony izzadásgátlóként működnek az izzadtság kialakulásának megelőzése érdekében.