Mit jelent a nedves sebgyógyulás?

A nedves sebgyógyítás ötlete 1962-ben született meg, amikor George D. Winter felfedezte, hogy a hámosodás - a sebzáródás folyamata - nedves környezetben kétszer olyan gyors, mint a var alatt. Napjainkban a nedves gyógyítás elve általánosan elfogadott szakmai téren, ahol számos terméket fejlesztettek ki a krónikus sebek nedves sebterápia útján történő gyógyításához.

Hogyan segítheti elő a nedves sebgyógyulás a sebek gyorsabb és szebb gyógyulását?

A seb nedves sebgyógyító termékkel történő lefedése optimális sebkörnyezetet biztosít, ami...

  • a legkedvezőbb feltételeket teremti meg a sebzáródáshoz (hámosodás), az új szövet képződéséhez és az immunrendszer működéséhez
  • engedi, hogy a gyógyulási folyamat zavartalan legyen, és gyorsabb gyógyulást biztosít 
  • megelőzi a varasodást a sejtmigráció optimalizálása és a hegesedés valószínűségének csökkentése érdekében
Számos előnnyel jár, ha hagyjuk a sebeket nedves környezetben gyógyulni. A három legfőbb előny a következő:

1. A sebgyógyulási folyamat optimalizálása
A nedves sebkezelés segít optimális körülményeket teremteni és fenntartani azokaz a sebgyógyuláshoz és sejtnövekedéshez. A sebváladék szállítóközegként működik számos bioaktív molekula számára, amelyek biztosítják, hogy az új szövet egyenletesen képződjön. A sejtek nagyobb sebességgel növekednek, osztódnak és migrálnak a sebgyógyulási folyamat optimalizálása érdekében.

2. Gyorsabb gyógyulás
Klinikai tanulmányok bizonyították, hogy a sebgyógyulási folyamat nedves sebkörnyezetben gyorsabb*.

* Wigger-Alberti W et al., Journal of Wound Care 2009; 18(5):208-14

Optimális sebkörülmények esetén a sebnövekedés és az új szövet képződése nagyobb sebességgel megy végbe. Ez akár 50%-kal is gyorsíthatja a sebgyógyulást!

3. Hegesedés megakadályozása és a gyönyörű gyógyulás biztosítása
A nedves környezet meggátolja a varasodást, ami akadályozza az új szövet kialakulását. Ha a sebek var nélkül gyógyulnak és a sebgyógyulási folyamat zavartalan marad, a varasodás valószínűsége csökken, ami jobb kozmetikai eredményekhez vezet.

Mi is ez?

A hidrokolloidok vastagító, zselésítő és stabilizáló anyagok. Képesek felszívni a vizet és sebfolyadékot, megduzzadnak és zselét alkotnak. Magas fokú víztartási képességük (még nyomás alatt is) eredményeképpen a felesleges sebfolyadék elzárásra kerül. Ily módon a hidrokolloid kötések felszívják a sebváladékot, zselét alkotnak, ami nedves környezetet teremt a gyors gyógyulást elősegítve.

Hogyan segít?

A hidrokolloid sebtapaszok gyorsabb és jobb sebgyógyulást biztosítanak, mivel nedves sebkörnyezetet teremtenek, ami optimalizálja a seb helyreállítását és csökkenti a varasodás kockázatát. Ezen kívül, körülpárnázzák a sebet, ezáltal enyhítve a fájdalmat és nyomást. A hidrokolloid mátrix nagyon rugalmas, vízálló, mégis lég- és páraáteresztő, valamint az érzékeny bőr is nagyon jól tolerálja.