Tudnivalók

Hogyan alakul ki a tyúkszem?

A bőr több rétegből áll. A külső réteg, az epidermisz, a mélyebb, érzékenyebb bőrréteg védelmi vonalaként funkcionál.

Ha a bőr tartós nyomásnak és súrlódásnak van kitéve, például a nem megfelelő cipő miatt, úgy reagál, hogy megerősíti a külső réteget, vagyis bőrkeményedés alakul ki (lásd még: Gyors segítség a száraz és bőrkeményedéses bőrhöz). Ha a nyomás továbbra is fennáll, különösen egy adott ponton, a bőrkeményedésből tyúkszem alakulhat ki, amelynek kemény magja a mélyebb, érzékeny bőrszerkezetet is eléri, így fájdalmat okoz. Ezt a magot sokszor a tyúkszem „gyökerének" is nevezik.

Az Ön bőrtípusától függően a tyúkszem lehet szürkésfehér vagy sárgásbarna színű. A lehetséges tünetek: fájdalom és duzzanat a tyúkszem körül, valamint kényelmetlen érzés a gyaloglás közben fellépő közvetlen nyomás hatására.

Tyúkszem leginkább a lábujj felső részén, valamint a kisujj külsején alakul ki, vagyis azokon a területeken, ahol cipő a legtöbb nyomást gyakorolja a lábfejre. A tyúkszem legfájdalmasabb formája az a típus, mely esetén a tyúkszem egybefonódik a bőridegekkel.
 
Tyúkszem a talpon is kialakulhat, úgynevezett lágy tyúkszemként pedig a lábujjak között jelenik meg, ahol a bőr nedves az izzadságtól vagy a nem megfelelő szárítástól.

Tyúkszem leginkább a lábujjakon keletkezik, nyomás következtében
A tyúkszem orvosi illusztrációja
Vissza az oldal tetejére

Kezelés

Az első intézkedés...

...mindig ajánlott a fájdalom csillapítása érdekében megszünteti a további nyomást: vegyen fel kényelmes cipőt vagy váltson cipőt! Védje a tyúkszemet speciális Hansaplast tyúkszemtapasszal, ami a fájdalom enyhítése érdekében megszünteti a további nyomást, ugyanakkor szalicilsavas lágyító összetevőjével gondoskodik a tyúkszem eltávolításáról is.

Az egyszerű és kényelmes tyúkszem-eltávolítás érdekében...

...szintén csak a speciális tyúkszemtapaszra van szüksége. Azonnal enyhíti a nyomást, miközben hatóanyagával (szalicilsavval) segít eltávolítani a tyúkszemet.

Hansaplast Tyúkszemtapasz alkalmazása során helyezze a habkarika közepét közvetlenül a tyúkszemre, miután az érintett területet először megtisztította és megszárította. Hagyja fent, majd két nap után cserélje le!

Négy nap után az akkorra már megpuhult tyúkszem meleg, sós vagy szappanos vízfürdővel eltávolítható.
Ne próbálja a tyúkszemet éles tárgyakkal (pl. pengével) eltávolítani!

Soha ne próbálja a tyúkszemet éles tárggyal eltávolítani! Keressen fel szakorvost, ha a tyúkszem nem tűnik el, vagy továbbra is megmarad a fájdalmas „mag". Ha cukorbetegségben vagy keringési rendellenességben szenved, tartózkodjon a Hansaplast tyúkszemtapasz használatától és keresse fel pedikűrösét vagy orvosát! Bővebb információért kérjük, olvassa el a termék használati utasítását és tájékoztatóját!

Szakértői tipp

Hogyan működik a tyúkszemtapasz és miként tudja olyan hatékonyan leküzdeni a tyúkszemeket? A Hansaplast Tyúkszemtapasz olyan aktív összetevőt tartalmaz, amely lágyítja a tyúkszemet: a habkör közepén található szalicilsav úgy lazítja fel a szerkezetét, hogy egyben tartja a tyúkszem szarusejtjeit.

„Finom bánásmód:
tyúkszemtapaszunk úgy
kezeli a tyúkszemet,
hogy fellágyítja azt.“

 A bőrkeményedés és az annak rétegeit összetartó sejtközi anyag fellazul, ami a terület jobb hidratálásához és puhulásához vezet, tehát a tyúkszem könnyedén eltávolítható.“

Dr. Maike Kuhlmann, Kutatás és Fejlesztés, Beiersdorf AG
A tyúkszemtapasz orvosi illusztrációja
Vissza az oldal tetejére

Megoldások

Érdemes lehet kipróbálnia ezt a terméket:

Márkánk okos terméke, amely segít kezelni a tyúkszemet - találja meg a megfelelő megoldást, ami segít, hogy tovább sétálhasson.

Tyúkszemtapasz

Vissza az oldal tetejére

Megelőzés

A tyúkszem megelőzésének legjobb módja, ha lábfeje mindig jó állapotban van, és megfelelő cipőt visel. Mindazonáltal a fájó pontok, a tyúkszem és a bőrkeményedés általános problémák, amelyek a kor előrehaladtával hajlamosak gyakrabban előfordulni.

Mit tehet a tyúkszem megelőzésére:

  1. Válasszon jól illeszkedő cipőt és gyakran cserélje cipőit!  Ha különböző típusú cipőket visel, az megakadályozza, hogy lábfejére nyomást gyakoroljon egy olyan lábbeli, amely esetleg túl szoros és nyomot hagy lábujjain.

Vissza az oldal tetejére

A Hansaplast termékekre vonatkozó bővebb információért kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a info@hansaplast.hu e-mail címen! Felhívjuk figyelmét, hogy a fenti tippek vagy javaslatok egyike sem helyettesíti az orvosi tanácsot. Olvassa el figyelmesen a termékeink csomagolásában található utasításokat! Amennyiben tippjeink nem segítenek, illetve ismert vagy feltételezett betegsége van, konzultáljon egészségügyi szakemberrel!