Tudnivalók

... Száraz bőr

A bőr bizonyos mennyiségű nedvességet tárol, amire azért van szükség, hogy a bőr rugalmas maradjon, és ellen tudjon állni a nyomásnak és más külső hatásoknak.

A bőr hidratáltsága csökkenhet, amitől a lábfej bőre száraz lesz, és nyomás vagy súrlódás hatására bőrkeményedéses területek alakulnak ki rajta. Ennek különféle okai lehetnek: vannak olyanok, akiknek egyszerűen szárazabb a bőrük, mint másoknak. A száraz bőr kialakulásának oka lehet genetikai hajlam vagy akár cukorbetegség is. Ez utóbbi esetben a száraz bőr mellékhatásként jelentkezik. A bőr a kor előrehaladtával is hajlamosabb a kiszáradásra. A hosszú, forró fürdő és zuhany is szárazabbá teheti a bőrt.

Nem szokatlan: száraz bőr a lábfejen

... Bőrkeményedés

A bőrkeményedés (latinul: callus) kiterjedt, megvastagodott bőrterület, ami főként a talpon és a sarkon alakul ki. A bőrkeményedés ott jelenik meg, ahol a bőr hosszú időn át nyomásnak és súrlódásnak van kitéve. A bőr külső rétege (epidermisz) úgy reagál, hogy megerősödik és többrétegű bőrkeményedés alakul ki rajta (orvosi szakkifejezés: hiperszarusodás).

Főként a talpon látható (a tenyér és az ujjak is érintettek lehetnek) és sárgás megvastagodásként jelenik meg. A legtöbb esetben nem fájdalmas. Ha túlzott és állandó nyomásnak van kitéve, rosszabbá válhat és berepedezhet (lásd még: Gyors segítség repedezett sarokhoz). A kismértékű vagy enyhe bőrkeményedés csupán kozmetikai vagy esztétikai probléma, különösen akkor, ha nyitott cipőt viselünk. Az érintett területek megvastagodása mégis fájdalmas és zavaró bőrkeményedéshez vezethet.

„Az esztétikai problémát csak egy hajszál választja el a zavaró kényelmetlenségtől“

Orvosi háttér: A szaruréteg az epidermisz legfelső rétege. Az elszarusodott hámsejtek (corneocytes) között találhatók az epidermisz lipidek. A szaruréteg - különösen a legalsó három - alkotja azt a szigetelőréteget, ami meggátolj a tárolt víz elvesztését és véd a külső hatások ellen.
Tipikus bőrkeményedéses lábfej
Hiperszarusodás: szaruréteg megnövekedett vastagodása
Vissza az oldal tetejére

Kezelés

Puhítsa a bőrt lábfején!

A száraz, bőrkeményedéses lábfej puhításához szükséges lépések egyszerűek - különösen, ha egy kúrával kezdi! Azt követően a karbantartás a lényeg.

A bőr megvastagodása a bőr dörzsölődés, nyomás és egyéb helyi irritáció elleni normális védelmi reakció, de a kézen és lábfejen ez akár bőrkeményedést és tyúkszemet is okozhat. A kozmetikai vagy esztétikai problémát csak egy hajszál választja el a zavaró kényelmetlenségtől. Ezt a határt lépjük át, amikor a sarkakon lévő száraz bőr elkezd repedezni. Az állandó és rendszeres ápolás, valamint az érintett területek pl. urea hatóanyagú termékekkel történő puhítása kontrollálja a bőrkeményedést és idővel segít megszabadulni ettől az állapottól.

  1. Áztassa be száraz lábfejét meleg, szappanos vízbe (használjon speciális lábáztatót vagy enyhe termékeket) kb. 15-20 percre. Ez segít felpuhítani a lábfej bőrkeményedéseit a könnyebb eltávolítás érdekében.

  2. Speciális lábápoló reszelő vagy habkő használatával dörzsölje át a lábfej száraz bőrének durva területeit. Legyen óvatos! Ne távolítson el túl sokat - időnként győződjön meg erről a bőr tapintásával. Koncentráljon a talpra, a lábfej szélére és a sarokra, amelyek a bőrkeményedés által leginkább érintett területek, és ahol a bőr a legszárazabb.

  3. Amikor már elégedett az eredménnyel, öblítse le lábfejét és szárítsa meg alaposan!


Szakértői tipp

„A hatékony összetevőkkel történő, intenzív ápolás regenerálja a száraz, durva bőrt.“

Dr. Maike Kuhlmann, Kutatás és Fejlesztés, Beiersdorf AG
Vissza az oldal tetejére

A Hansaplast termékekre vonatkozó bővebb információért kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a info@hansaplast.hu e-mail címen! Felhívjuk figyelmét, hogy a fenti tippek vagy javaslatok egyike sem helyettesíti az orvosi tanácsot. Olvassa el figyelmesen a termékeink csomagolásában található utasításokat! Amennyiben tippjeink nem segítenek, illetve ismert vagy feltételezett betegsége van, konzultáljon egészségügyi szakemberrel!