Egy botlás a lépcsőn, egy autóbaleset vagy műtét: az életben számos esemény hagyhat nyomot rajtuk kisebb vagy nagyobb hegek formájában. Bár szinte mindenkinek van egy vagy akár több hege is, ami ezekre az eseményekre emlékezteti őket, bizonyos hegek azonban súlyosabbak lehetnek, mint mások. A lehetséges fizikai fájdalmak és kellemetlenségek mellett pszichés károkat és önbizalomhiányt is okozhatnak, különösen, ha hegek a test látható részein találhatók.

Hogyan alakulnak ki a hegek?

A hegesedés a gyógyulási folyamat természetes része a bőr sérülése után. Csak azok a sebek gyógyulnak be heg nélkül, amelyek nem érintették a dermiszt. Mivel a szervezet nem képes ugyanolyan módon pótolni a sérült, rendkívül egyedi szövetet, ezért a sebet egy szálas kollagén kötőszövettel gyógyítja be, hogy „összekapcsolja” a sérült bőrt. A test még a gyógyulás után is további kollagént szállít a sérülés helyére, emiatt idővel megváltozik a heg mérete és alakja. Az úgynevezett „érési” szakasz évekig is eltarthat. Bár a legtöbb heget nem lehet teljesen eltüntetni, vannak bizonyos lépések, amelyeket megtehet a seb egyenletesebb gyógyulásának és a meglévő hegek láthatóságának csökkentésének érdekében. További információt a sebgyógyításról itt találhat.

Kéz egy heggel a kézfejen
Vissza az oldal tetejére

A sebek különböző típusai

A normál hegek általában vékony és halvány vonal formájában gyógyulnak meg. Néhány embernél bizonyos tényezők miatt rendellenes hegek alakulhatnak ki, ilyen tényezől például a seb mélysége, a sérülés helye vagy a bőr típusa.
 
 1. Hipertrófiás heg

  A hipertrófiás hegek vörösek és kitüremekedők, valamint viszkethetnek is. Jellemző rájuk a kollagénfelesleg, amelyet rendellenes gyógyulási folyamat okoz. A hipertrófiás hegek kiemelkednek a környező bőrből, de csak az eredeti seb területére korlátozódnak.
  Orvosi metszet illusztráció egy hipertrófiás hegről
 2. Keloidos heg

  A hipertrófiás hegekhez hasonlóan a keloidos hegek is vörösek és kitüremkedők, valamint túlzott mennyiségű kollagént tartalmaznak. A hipertrófiás hegekkel ellentétben a keloidos hegek azonban nem csak az eredeti seb területére korlátozódnak. A keloidos hegek befolyásolják az életminőséget, mivel hátráltathatják a mozgást, valamint fájdalmat és viszketést okozhatnak. Sötétebb bőrű emberek esetén gyakrabban alakulnak ki, és az idő múlásával sem halványodnak el.
  Orvosi metszet illusztráció egy keloidos hegről
 3. Atrófiás heg

  Az atrófiás hegek jellemzően mélyedések vagy gödröcskék formájában jelennek meg a bőrön, és leggyakrabban pattanások vagy bizonyos betegségek, például a bárányhimlő következtében alakulnak ki.  Szövettanilag ebben az esetben csökken a dermisz kollagénszintje.
  Orvosi metszet illusztráció egy atrófiás hegről
Vissza az oldal tetejére

Mik a kockázati tényezők?

Egyesek hajlamosabbak a rendellenes hegesedésre, mint mások. Ide tartoznak a serdülők és fiatal felnőttek, valamint a sötétebb bőrpigmentációval rendelkezők. Keloidos hegek esetén a hegesedést az örökletes hajlam is befolyásolhatja. Ezenkívül a hegek elhelyezkedése is hatással lehet rá. Például az ízületekben megjelenő hegek nagyobb eséllyel lesznek rendellenesek. Bizonyos szövődmények, például a vérzés, a fertőzés, az idegen test vagy az ödéma szintén súlyosbíthatják a hegképződést.
Vissza az oldal tetejére

Hogyan csökkenthetjük a sebképződés kockázatát?

A hegek a sebgyógyulás utolsó szakaszában képződnek. A biztonságos és gyors sebgyógyulás érdekében javasolt a sebkezelés néhány alapelvének betartása:

 • Sebtisztítás: Mivel a fertőzés növelheti a rendellenes hegképződés veszélyét, mindig ellenőrizze, hogy a seb kellően meg lett-e tisztítva a szemcséktől, a szennyeződésektől és a baktériumoktól. A seb gyors és egyszerű megtisztításához használja a Hansaplast Sebfertőtlenítő Spray-t.
 • Sebvédelem: Győződjön meg arról, hogy a seb megfelelő Hansaplast tapasszal vagy steril sebkötéssel van ellátva. Ezek megóvják a sebeket a baktériumoktól és kórokozóktól, amelyek a sebbe kerülve késleltethetik a seb gyógyulását és esetleges sebfertőzést okozhatnak.
 • Nedves sebgyógyulás: A hegesedés kockázatának csökkentése és a seb gyorsabb gyógyulásának elősegítése érdekében a szakértők nedves körülményeket javasolnak a sebgyógyítás során. Alkalmazza a Hansaplast sebgyógyító kenőcsöt az optimális gyógyulási feltételek megteremtésére és a seb gyors gyógyulásának elősegítésére, így csökkentheti a hegképződés kockázatát.

A következő tippek is hasznosak lehetnek a hegek megelőzéséhez:

 • A sebeket és az újonnan kialakult hegeket védje a napsugaraktól.
 • Ne tegye ki a sebeket és az újonnan kialakult hegeket szélsőséges hőmérsékleteknek.
 • Kerülje azokat a gyakorlatokat vagy tevékenységeket, amelyek feszültséget okoznak a hegszövetekben.
 
Vissza az oldal tetejére

Hogyan kezelje és csökkentse a hegeket?

A hegek jelentősen befolyásolhatják az életminőséget, ezért általában igyekszünk csökkenteni vagy elrejteni őket. Súlyos hegesedés esetén számos orvosi eljárás létezik, amelyeket bőrgyógyászok, sebészek és más egészségügyi szakemberek is elvégezhetnek. Az invazívabb technikák között szerepel többek között kortikoszteroid injekció, lézer terápia és a műtéti eljárás.

A hegek láthatóságát gyakran csökkenthetik nem invazív, helyileg alkalmazható termékek, például a Hansaplast hegkezelő tapaszok. Ez a termék klinikailag bizonyítottan segít simábbá, lágyabbá és halványabbá tenni a hegszövetet. A klinikai vizsgálatok pozitív eredményeket mutattak 8 hét folyamatos, legalább napi 12 órás használat után kitüremkedő és elszíneződött hegek esetén.

A hegkezelő alkalmazása a karon
Vissza az oldal tetejére