TUDNIVALÓK

Elsősegély - első intézkedések

Balesetek történhetnek, és amikor bekövetkeznek, fontos, hogy higgadtak maradjunk. Nem mindenki van hozzászokva a vér látványához, és néha még az ártalmatlan dolgok (pl. zöldség szeletelése a konyhában) is vezethetnek mély vágáshoz, ami erősen vérzik. Segít az ilyen helyzetekre való felkészülésben, ha tudja, hogyan reagáljon és jól felszerelt elsősegély készlettel rendelkezik otthon, illetve az autójában.

A BALESETEKET NEM LEHET MEGAKADÁLYOZNI, DE EGY JÓ ELSŐSEGÉLY KÉSZLET VISZONT LEHET KÉZNÉL

Do you have a well-stocked first aid kit?

Az elsősegély 8 aranyszabálya

 1. Maradjon higgadt!
 2. Győződjön meg róla, hogy a környezet biztonságos! Ne tegye ki veszélynek saját magát vagy a sérültet!

 3. Döntse el, hogy a sérültnek szüksége van-e orvosi segítségre; ha nem biztos benne, kérjen tanácsot!

 4. Nyugtassa meg a sérültet, ha súlyosan megsérült és sokkos állapotban van és tartsa melegen! Maradjon a sérült mellett, gondoskodjon kényelméről és ne mozdítsa el, ha hát- vagy nyaksérülésre gyanakszik. Ebben az esetben hívjon orvosi segítséget!

 5. Mondjon el annyi információt a balesetről és a tünetekről az egészségügyi szakembereknek, amennyit csak tud. Ha a sérült allergiájáról, vércsoportjáról, oltásairól vagy egészségügyi állapotáról (vagyis szed-e gyógyszert) is tudomása van, tájékoztassa őket!

 6. Mossa meg a kezét, mielőtt a sebhez nyúl és viseljen eldobható kesztyűt saját védelmében és a fertőzések elkerülése végett.

 7. Tisztítsa meg gondosan a sebet és törölje le az esetleges koszt és idegen anyagokat! Használjon tiszta pamutanyagot vagy öblítse ki a sebet hideg vízzel, majd finoman törölje szárazra a területet, mielőtt tiszta kötést tesz rá.
  Ne távolítsa el a beágyazódott tárgyakat, azt hagyja az orvosokra!

 8. Elsősegély készlete legyen naprakész. Ne felejtse el pótolni az elhasznált tételeket és rendszeresen ellenőrizze a lejárati dátumokat! Itt megnézheti a Hansaplast termékválasztékot (Megoldások) és inspirációt találhat (Elsősegély dobozról szóló cikkhez).

Mikor van szükség orvosra? Mikor kell orvos tanácsát kérni?

A legtöbb kisebb vágás és zúzódás hatékonyan kezelhető egy elsősegély készlettel. (lásd: KEZELÉS). De honnan tudja, hogy egy sérülésnek komolyabb figyelemre van-e szüksége?

Javasoljuk, hogy az alábbi esetekben forduljon egészségügyi szakemberhez:

 • ha a seb mély és jelentős vérzést okoz
 • ha a seb fertőzés jeleit mutatja, például vörösödik, meleg, fáj és duzzadt
 • ha idegen tárgyak ágyazódtak a sebbe
 • állat vagy ember harapása esetén, vagy ha állati vérrel került kapcsolatba a seb
 • ha a seb az arcon található
 • ha nincs tetanusz oltása

és természetesen bármikor, ha kérdése van vagy bizonytalan

Javaslat: A következő esetekben is kérjen orvosi tanácsot: légzési problémák, eszméletvesztés, mély seb nagy vérveszteséggel, súlyos égés, törés gyanúja vagy törött csont, szívroham gyanúja, súlyos allergiás reakció, kígyómarás, állati vagy emberi harapás, mérgezés, súlyos sokk, bármilyen állapot, ami gyorsan rosszabbodik.

Vissza az oldal tetejére

KEZELÉS

Kisebb sebekre vonatkozó aranyszabály:

Mossa meg a kezét és ellenőrizze, hogy a sebet is meg kell-e tisztítani. Ha kis tárgyak ágyazódtak be (homok, üveg stb.), távolítsa el azokat száraz, tiszta kendővel vagy öblítse ki vízzel!

Most térjünk át a sebkötözésre: nézze meg, hogy szükség van-e kötszerre vagy sebtapaszra. A Hansaplast minden igényre, méretben és szerkezetben kínálja a termékek széles választékát - az érzékeny bőrre ajánlott terméktől az extra tartós sebtapaszig.

Szakértői tipp - Miért van szükség sebkötözésre?

Igaz, hogy a balesetek mindig váratlanul történnek, mégis időt kell szánnia arra, hogy bekötözze a sebet ahelyett, hogy hagyná kiszáradni. Miért? Mert így optimális feltételeket teremt a bőr zavartalan és gyors gyógyulásához.

„A bőr védő funkciója minden seb esetén sérül. A sebkötözés célja nemcsak a seb védelme, hanem azon feltételek megteremtése is, amelyek lehetővé teszik, hogy a bőr gyógyulása a lehető legzavartalanabb legyen, így a bőr egészséges szerkezete visszaálljon.

„A SEBTAPASZ MEGVÉDI A SEBET ÉS JAVÍTJA A BŐR GYÓGYULÁSI FOLYAMATÁT.”

A kisebb, hétköznapi sérülések ellátásában a standard elsősegély kötszerek és sebtapaszok...

 • megvédik a sebet a külső hatásoktól és megakadályozzák a szennyeződést és elfertőződést,
 • biztosítják a vér és váladék felszívódását,
 • minimálisra csökkentik a fájdalmat és mechanikus traumát a kötszer eltávolítása során, valamint növelik a kényelemérzetet.”

Tudja meg, mit tehetnek a nedves sebgyógyulást biztosító sebtapaszok a jobb gyógyulásért.

Dr. Rainer Wolber, Kutatás és Fejlesztés, Beiersdorf AG
Egy sebtapasz összes funkciója © Hansaplast
Vissza az oldal tetejére

MEGOLDÁSOK

Első választás az elsősegélyhez: néhány termék, amelyek segíthetnek

Soha nem volt még ilyen könnyű megtalálni a megfelelő sebkötözőt: csak hagyatkozzon ezekre a Hansaplast termékekre, amelyeket minden Elsősegély készletnek tartalmaznia kell.

Vissza az oldal tetejére

MEGELŐZÉS

A kisebb sebeket és karcolásokat nem könnyű megakadályozni. Megbotlik a járdaszegélyben, rosszul bánik egy tompa konyhai késsel, és mire észbe kap, már vérzik is - és azon tűnődik, vajon hegesedni fog-e?
A sebnek nem is kell mélynek vagy súlyosnak lennie ahhoz, hogy heg maradjon utána.
Néhány heget megelőzni, a meglévőket pedig csökkenteni szerencsére nem nehéz. Fogadja meg ezeket a tanácsokat és lehet, hogy csak mesélni tud majd balszerencséjéről, de a heggel nem bizonyíthatja majd.

A legjobb heg megelőzési módszer: a jó sebkezelés

Egy csúnya heg megelőzésére vagy láthatóságának csökkentésére a legjobb módszer az, ha jó munkát végzünk a seb ápolása során. Tartsa be a következő két lépést:

 1. 1. Tisztítsa meg rendesen a friss vágást vagy horzsolást! A megfelelő tisztítás segít megelőzni az elfertőződést és a lehető legjobb gyógyulást teszi lehetővé. Törölje meg száraz, tiszta kendővel vagy öblítse ki vízzel! Az irritáló anyagok - mint például egy durva szappan - nem jók a kis sebek tisztításához. Ezek az anyagok valójában késleltetik a gyógyulást.

 2. 2. Tartsa befedve! A seb kötszerrel történő befedése segít, hogy zavartalanul gyógyulhasson, illetve megvédi attól, hogy a baktériumok vagy piszok belekerüljenek és irritálják a sebet. A különleges Sebtapasz sebkrémmel termék akár 50%-kal is segíthet felgyorsítani a gyógyulási folyamatot és csökkenti a hegek láthatóságát. (lásd még: 5 jó ok a nedves sebgyógyítás mellett).
  Tipp: ha sebkrémet szeretne használni a seb nedvesen tartásához, próbálja ki a Hansaplast Sebtapasz sebkrémmel terméket, ami már eleve tartalmazza a krémet.

Ne piszkálja a vart! A vágást vagy horzsolást követően a szervezet azonnal elkezdi gyógyítani a sebet. A fehérvérsejtek megtámadják a fertőzést okozó baktériumokat. A vörösvérsejtek, fibrinek és vérlemezkék rögöt képeznek a seb fölött és nagyon rövid idő alatt var alakul ki. Ha leszedi a vart, újból felnyithatja a sebet, és a baktériumok bevitelével akár nagyobb heg is keletkezhet.

Vissza az oldal tetejére

Mindig keresse fel orvosát, ha a seb mély, vérzik, vagy fertőzés jeleit mutatja, mint például a vörösödés, duzzadás vagy melegség. 
Akkor is kérje orvos segítségét, ha nem tudja helyesen megtisztítani a sebet.
Amennyiben cukorbeteg, a megfelelő sebápolás különösen fontos. Bármilyen aggálya van, mindig konzultáljon orvossal még kisebb sebek vagy bőrrepedések - különösen a lábfejen - esetén is.
 
Felhívjuk figyelmét, hogy a fenti tippek vagy javaslatok egyike sem helyettesíti az orvosi szaktanácsokat. Gondosan olvassa el a termékeink csomagolásában található használati utasítást! Fontos: ha bizonytalan abban, hogy sebét megfelelően kezeli-e, konzultáljon egészségügyi szakemberrel!
 
A jelen weboldalon közölt információk nem alkalmazhatók diagnózisként, illetve egészségügyi probléma vagy betegség kezelésére. Nem helyettesítik a szakember általi ápolást vagy tanácsadást. Ha egészségügyi problémája van, illetve arra gyanakszik, beszéljen orvosával! Soha ne hagyja figyelmen kívül a szakorvos tanácsát, és ne késlekedjen annak kikérésével, azért, mert olvasott valamit ezen a weboldalon.

A Hansaplast termékekre vonatkozó bővebb információért kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a info@hansaplast.hu e-mail címen! Olvassa el figyelmesen a termékeink csomagolásában található utasításokat!